Konkurs w sprawie wyboru Najemcy bufetu
- access_time październik 23, 2017
- person Aneta Wojcik
- printer
Konkurs w sprawie wyboru Najemcy bufetu – pdf
Kraków, dnia 18.10.2017r.
REGULAMIN KONKURSU OFERT
na wynajem lokalu w celu prowadzenia bufetu/stołówki w budynku Uniwersytetu Pedagogicznego im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
1. Organizator konkursu:
Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie, ul. Podchorążych 2, 30-084 Kraków – zwany dalej Wynajmującym.
2. Przedmiot konkursu:
Wynajem lokalu użytkowego znajdującego się w budynku przy ul. Podchorążych 2 w Krakowie z przeznaczeniem na prowadzenie działalności gastronomicznej w postaci bufetu/stołówki. Konkurs nie podlega przepisom ustawy Prawo Zamówień Publicznych.
3. Opis lokalu:
Lokal o powierzchni 136 m2 składa się z pomieszczeń:
bufet + jadalnia 90m2
kuchnia z zapleczem 36m2
pom. gospodarcze na poziomie -1 10m2
RAZEM…………………… 136m2
Lokal znajduje się na I piętrze budynku, jest wyposażony w sieci: centralnego ogrzewania, wodno-kanalizacyjną, elektryczną, gazową, klimatyzację.
Wynajmujący umożliwia przeprowadzenie wizji lokalnej w dni robocze w godzinach od 8.00-15.00 po wcześniejszym uzgodnieniu terminu z Kierownikiem Działu Administracyjno-Gospodarczego Wojciechem Biernatem, ul. Podchorążych 2, pok. 127 , tel. 126626056.
4. Przeznaczenie lokalu:
Lokal przeznaczono do najmu, w celu prowadzenia działalności gastronomicznej w postaci bufetu/stołówki z posiłkami obiadowymi na gorąco, śniadaniami, przekąskami, napojami zimnymi i ciepłymi m.in. dla studentów i pracowników Uniwersytetu.
Lokal posiada ograniczone warunki do przygotowywania posiłków na miejscu – dopuszcza się przygotowywanie dań obiadowych poza budynkiem Uniwersytetu lub przygotowywanie obiadów w oparciu o półprodukty wstępnie przetworzone, przygotowane do obróbki termicznej.
Wynajmujący wymaga od Oferenta wprowadzenia do codziennej sprzedaży w szczególności:
- dań obiadowych: mięsnych i jarskich (urozmaiconych, min. 3 do wyboru), z możliwością tworzenia dowolnej kompozycji i zestawów (składniki mięsne, składniki jarskie, składniki skrobiowe, jarzyny, surówki obiadowe itp.)
- zup: przynajmniej 2 rodzaje
- zestawów obiadowych z zupą
- surówek, warzyw gotowanych owoców, sałatek
- śniadań: na zimno, na ciepło, przystawek ciepłych i zimnych, wyrobów garmażeryjnych – w tym jarskich
- kanapek: na zimno, na ciepło
- napojów ciepłych i zimnych, wody mineralnej, soków owocowych
- słodyczy, drożdżówek.
Na terenie Uczelni obowiązuje zakaz sprzedaży artykułów tytoniowych i alkoholu..
Oferent będzie zobowiązany do prowadzenia całorocznie czynnej stołówki/bufetu w dniach prowadzenia zajęć dydaktycznych Uniwersytetu od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00-17.00, w dni zjazdowe studiów niestacjonarnych od soboty do niedzieli w godzinach minimum 8.00-15.00 oraz w terminach konferencji, imprez okolicznościowych i kulturalno-rozrywkowych.
Oferent będzie zobowiązany do wyposażenia lokalu na własny koszt w niezbędny sprzęt gastronomiczny, AGD, meble i inne wyposażenie potrzebne do profesjonalnego prowadzenia działalności gastronomicznej – bufetu/stołówki.
Oferent będzie zobowiązany do zapewnienia wystarczającej liczby wykwalifikowanej oraz posiadającej niezbędne uprawnienia obsługi do prowadzenia bufetu/stołówki. Pracownicy winni być zatrudnieni na umowę o pracę.
5. Ogólne warunki najmu lokalu:
Szczegółowe warunki wynajmu regulować będzie umowa najmu, Załącznik nr 5 do Specyfikacji/Regulaminu konkursu, zawarta między Wynajmującym a Oferentem wybranym w konkursie.
Umowa zostanie zawarta na okres 3 (trzech) lat od dnia podpisania umowy z możliwością dalszego przedłużenia. Podpisanie umowy nastąpi w siedzibie Wynajmującego.
Stawka czynszu nie może być niższa niż 39,00 zł brutto za 1 m2 powierzchni lokalu.
Oprócz czynszu miesięcznego oferent będzie zobowiązany do ponoszenia kosztów związanych z użytkowaniem pomieszczeń oraz prowadzeniem działalności gastronomicznej, w tym za:
- centralne ogrzewanie, opłaty wyliczone proporcjonalnie od zajmowanej powierzchni na podstawie całorocznych kosztów dostawy ciepła do budynku
- zużytą energię elektryczną – wskazania z licznika
- zużyty gaz – wskazania z licznika
- dostawę zimnej i ciepłej wody i odprowadzenie ścieków – wskazania z licznika
- usługi usuwania odpadów i wywozu nieczystości.
Szczegóły dotyczące zasad rozliczeń zostaną zapisane w umowie na najem lokalu.
Oferent będzie zobowiązany prowadzić usługę gastronomiczną bufetu/stołówki własnym staraniem i na własny koszt oraz z tego tytułu będzie ponosił pełną odpowiedzialność.
Oferent zobowiązany będzie do ubezpieczenia zgromadzonego mienia we własnym zakresie, utrzymania lokalu w należytym stanie technicznym, technologicznym i sanitarnym, przestrzegania zasad bezpieczeństwa przeciwpożarowego, sanitarnego oraz ponoszenia odpowiedzialności z tego tytułu.
Oferent będzie zobowiązany do zapewnienia we własnym zakresie i na swój koszt sprzątania wynajętych pomieszczeń, dokonywania czynności dezynfekcyjnych i dezynsekcyjnych lokalu.
Oferent zobowiązuje się do przestrzegania przepisów powszechnych oraz porządkowych wewnętrznych obowiązujących w budynku Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie, a także do stosowania się do wskazań Wynajmującego w tym zakresie.
Oferent zobowiązany będzie do uzyskania wszelkich wymaganych badań i zezwoleń na rozpoczęcie i prowadzenie działalności gastronomicznej prowadzonej w siedzibie Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie.
Oferent na własny koszt dokona prac adaptacyjnych niezbędnych do uruchomienia lokalu oraz może dokonywać ulepszeń i modernizacji lokalu po uprzednim, każdorazowym, uzyskaniu pisemnej zgody Wynajmującego na ich wykonanie.
6. Warunki udziału w konkursie:
Konkurs skierowany jest do Oferentów, którzy posiadają co najmniej 3 letnie doświadczenie w prowadzeniu działalności gastronomicznej i prowadzili w okresie ostatnich 2 lat lub prowadzą co najmniej jeden punkt gastronomiczny typu bufet, stołówka lub restauracja.
- Przystępujący do konkursu zobowiązani są do załączenia do oferty niżej wymienionych dokumentów:
- formularz ofertowy – zgodnie z Załącznikiem nr 1 do Specyfikacji/Regulaminu konkursu
- aktualny odpis z właściwego rejestru: Krajowego Rejestru Sadowego (KRS) lub Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej (CEIDG) wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed terminem składania ofert
- aktualna informacja z Krajowego Rejestru Karnego, wystawiona nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert
- pełnomocnictwo dla osoby podpisującej ofertę – jeżeli nie wynika ono z innych dokumentów załączonych do oferty
- wykaz prowadzonych punktów gastronomicznych oraz zdjęcia lub folder reklamowy aktualnie prowadzonej działalności gastronomicznej. Dodatkowo jeżeli zaplanowane będzie przygotowywanie dań poza budynkiem Uniwersytetu Oferent musi wskazać/podać środek transportu jaki będzie używany do przewozu posiłków z przygotowalni oraz aktualny adres zaplecza służącego do przygotowywania tych posiłków
- wykaz osób zatrudnionych w chwili obecnej na stałe: ich kwalifikacje i badania zdrowotne przewidziane prawem
- propozycja menu na 5 kolejnych dni sporządzona zgodnie ze wzorem stanowiącym Załącznik nr 2 do Regulaminu konkursu
- propozycja w zakresie aranżacji i wyposażenia lokalu w niezbędny sprzęt, meble, sprzęt gastronomiczny, AGD, itp. oraz przybliżoną ich wartość oraz termin realizacji;
Wszystkie wyżej wymienione dokumenty należy złożyć w oryginale lub kopii potwierdzonej za zgodność z oryginałem przez Oferenta.
7. Przygotowanie i złożenie oferty:
Oferent może złożyć tylko jedną pisemną ofertę (w języku polskim) na „Formularzu Oferty” według Załącznika nr 1 Regulaminu/Specyfikacji konkursu wraz z załączonymi do niej wymaganymi dokumentami.
Ofertę na najem lokalu należy złożyć w zamkniętej kopercie do dnia 15.11.2017 r. roku do godz. 12:00. na adres: Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie, 30-084 Kraków ul.Podchorążych 2, Dział Administracyjno-Gospodarczy, pok.127 .
Oferty, które wpłyną po godz. 12:00 dnia 15.11.2017.r roku nie będą rozpatrywane. Decyduje data i godzina wpływu do Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie.
Konkurs uważa się za ważny, jeżeli wpłynie chociaż jedna oferta, przy czym Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie zastrzega sobie prawo do unieważnienia konkursu bez podawania przyczyny i bez zwrotu kosztów.
8. Wybór oferty:
- Oferty ocenia komisja konkursowa
- Konkurs uważa się za zakończony wynikiem negatywnym, jeżeli nie wpłynęła żadna oferta, a także jeśli konkurs zostanie unieważniony.
- Kryteria oceny ofert:
– Wysokość oferowanego czynszu – 40%
– Dotychczasowe doświadczenie – okres prowadzenia działalności gastronomicznej – 20%
– Proponowane menu wraz z cennikiem i gramaturą potraw– 20%
– Atrakcyjność koncepcji prowadzenia bufetu/stołówki – w ramach koncepcji wymagane jest przedstawienie propozycji aranżacji, zagospodarowania i wyposażenia sali konsumpcyjnej – 20 %
Badanie kryterium cena:
Oferta z ceną najwyższą spośród ofert nie odrzuconych otrzyma 40 pkt. Pozostałe proporcjonalnie mniej według formuły:
Cb/Cn*100*P%= ilość punktów.
gdzie:
Cn – najwyższa cena spośród ofert nie odrzuconych,
Cb- cena oferty badanej (rozpatrywanej),
100- wskaźnik stały,
P% – procentowe znaczenia kryterium ceny.
Badanie kryterium okres prowadzenia działalności gastronomicznej:
Do 5 lat 15 pkt
Powyżej 5 lat 20 pkt
Badanie kryterium atrakcyjność menu wraz z cennikiem i gramaturą potraw:
– ocena propozycji menu na 5 dni dołączonej do oferty w zakresie różnorodności i niepowtarzalności dań oraz konkurencyjnej ceny:
Wysoka 20 pkt
Średnia 15 pkt
Zadawalająca 10 pkt
Badanie kryterium atrakcyjność koncepcji prowadzenia bufetu/stołówki, aranżacji, zagospodarowania i wyposażenia sali :
– ocena propozycji koncepcji, aranżacji, zagospodarowania i wyposażenia przestrzeni sali:
Wysoka 20 pkt
Średnia 15 pkt
Zadawalająca 10 pkt
4) Wyniki konkursu zostaną podane na oficjalnej stronie UP….
10. Załączniki do Specyfikacji/Regulaminu konkursu
Załącznik nr 1 – Formularz ofertowy.
Załącznik nr 2 – Wykaz prowadzonych punktów gastronomicznych.
Załącznik nr 3 – Propozycja menu wraz z cennikiem.
Załącznik nr 4 – Koncepcja prowadzenia bufetu/stołówki wraz z aranżacją i wyposażeniem
Załącznik nr 5 – Umowa najmu (wzór)
Załącznik nr 1 do Regulaminu konkursu ofert
FORMULARZ OFERTY
Konkurs ofert na najem lokalu w celu prowadzenia bufetu/stołówki w budynku Uniwersytetu Pedagogicznego im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie przy ul. Podchorążych 2
Dane dotyczące Oferenta:
Nazwa (Firma) ……………………………………………………………………………………………………….
…………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Adres siedziby …………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Adres do korespondencji……………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Tel.: ……………………………………………………….. Fax: ……………………………………………………………
REGON: ………………………………………………… NIP: ……………………………………………………………
Wpis do właściwego rejestru (należy podać nr w KRS) lub wpis do ewidencji działalności gospodarczej (należy podać nawę organu i nr wpisu): ………………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
- Oświadczam, że nie zalegam z opłacaniem składek na ubezpieczenia zdrowotne i społeczne oraz nie zalegam z opłacaniem podatków
- Oświadczam, że akceptuję warunki umowy najmu określone we wzorze umowy.
- Oświadczam że zapoznałem się z Regulaminem konkursu i akceptuję jego warunki.
- Oświadczam, że zapoznałem się ze stanem prawnym i technicznym pomieszczeń i przyjmuję je bez zastrzeżeń,
- Cena oferty:
- Oferowana miesięczna wysokość stawki czynszu netto ………………… zł (słownie ……………………………………………………………………………………………………).
Załączam dokumenty do oferty:
- …………………………………….
- …………………………………….
- …………………………………….
- …………………………………….
- …………………………………….
- …………………………………….
- …………………………………….
- …………………………………….
- …………………………………….
Data Podpis i pieczęć upoważnionego
do reprezentowania Oferenta
Uwaga
Do Formularza oferty należy dołączyć wymagane dokumenty określone w Regulaminie/Specyfikacji konkursu.
Załącznik nr 2 do Regulaminu konkursu
WYKAZ PROWADZONYCH PUNKTÓW GASTRONOMICZNYCH
Oświadczam, że posiadam doświadczenie w zakresie prowadzenia działalności gastronomicznej w postaci bufetu, stołówki lub restauracji, potwierdzoną prowadzeniem następujących punktów gastronomicznych:
Nazwa t adres punktu gastronomicznego | Zakres prowadzonej działalności | Okres działalności punktu gastronomicznego | |
od (dd/mm/rr) | do (dd/mm/rr) | ||
Data: Podpis i pieczęć osoby upoważnionej do reprezentowania Oferenta
…………………………….. ………………………………………
Załącznik nr 3 do Regulaminu konkursu
PRZYKŁADOWE MENU NA PIĘĆ DNI -TYGODNIOWE
Propozycja (wraz z gramaturą) | Cena brutto | ||
PONIEDZIAŁEK | |||
Śniadanie | |||
Obiad | |||
Pozostałe | |||
WTOREK | |||
Śniadanie | |||
Obiad | |||
Pozostałe | |||
ŚRODA | |||
Śniadanie | |||
Obiad | |||
Pozostałe | |||
CZWARTEK | |||
Śniadanie | |||
Obiad | |||
Pozostałe | |||
PIĄTEK | |||
śniadanie | |||
Obiad | |||
Pozostałe |
Data: Podpis i pieczęć osoby upoważnionej do reprezentowania Oferenta
…………………………….. ………………………………………
Załącznik nr 4 do Regulaminu konkursu
Koncepcja prowadzenia bufetu/stołówki wraz z aranżacją i wyposażeniem :
Załącznik nr 5 do Regulaminu konkursu
Umowa najmu (wzór) :
UMOWA NAJMU Nr
Zawarta w dniu …… pomiędzy Uniwersytetem Pedagogicznym im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie ul. Podchorążych 2, 30-084 Kraków – reprezentowanym przez:
Kanclerza –
oraz Kwestora –
zwanym dalej w treści umowy „WYNAJMUJĄCYM”, a
Firmą ….
NIP : , REGON :
reprezentowaną przez właściciela –
zwanym w treści umowy „ NAJEMCĄ „,
łącznie zwanych „STRONAMI” lub każde z osobna „STRONĄ”.
§ 1.
- Przedmiotem umowy jest najem lokalu użytkowego w budynku przy ul. Podchorążych 2 w Krakowie, z przeznaczeniem na prowadzenie bufetu gastronomicznego.
- Najmem objęte zostają: kuchnia z zapleczem, bufet , sala konsumpcyjna oraz zaplecze socjalno- magazynowe (zlokalizowane na poziomie -1) o łącznej powierzchni 136 m2.
- Wynajmujący oddaje w najem Najemcy pomieszczenia przeznaczone na stołówkę odpowiadające obowiązującym wymogom techniczno-funkcjonalnym. Wydanie lokalu nastąpi w formie protokołu zdawczo – odbiorczego wraz z dokumentacją fotograficzną.
- Najemca nie ma prawa podnajmu użytkowanego lokalu ani oddania go do użytkowania trzeciej osobie na jakiejkolwiek innej podstawie prawnej bez osobnej, wyraźnej i udzielonej na piśmie zgody Wynajmującego.
§ 2
- Zabezpieczenie pomieszczeń oraz zgromadzonego w nim mienia przed kradzieżą, pożarem, a także innymi zdarzeniami losowymi, jak również jego ubezpieczenie, należy do Najemcy. Najemca w pełni odpowiada za stałe zapewnienie prawidłowych warunków określonych przepisami sanitarnymi, p. poż., bhp. Ewentualne zalecenia pokontrolne stosownych instytucji wykonuje na własny koszt.
- Najemca ponosi pełną odpowiedzialność wobec osób trzecich za wyrządzone im szkody, zarówno materialne i niematerialne w związku z prowadzeniem przez niego działalności gastronomicznej oraz posiadaniem przedmiotu najmu.
- Najemca ponosi pełną odpowiedzialność za stan techniczny lokalu w zakresie drobnych napraw i konserwacji znajdującej się w pomieszczeniach instalacji technicznej, a także podłóg, drzwi, okien, malowania ścian.
- Konserwacja ciągów kominowych, instalacji c.o. oraz przygotowanie jej do okresu grzewczego należy do obowiązków Wynajmującego.
§ 3
- Najemca na własny koszt :
– wyposaży lokal w sprzęt i meble niezbędne do prowadzenia działalności
gastronomicznej,
- ma prawo zmodernizować wystrój i aranżację wnętrza ( bez prawa zmian architektonicznych) wg wcześniej przedstawionych Wynajmującemu planów, projektów oraz kosztorysu finansowego i otrzymaniu wyraźnej, pisemnej zgody Wynajmującego na ich przeprowadzenie,
- nie wywiązanie się przez najemcę z zobowiązań w ustalonym zakresie będzie skutkowało naliczeniem kary umownej w wysokości 3-krotnej opłaty stałej czynszu.
- W sytuacji, gdy Najemca przystąpi do wykonywania lub wykona modernizację wystroju i
aranżacji wnętrza bez wyraźnej i pisemnej zgody Wynajmującego lub prac tych dokona w inny sposób niźli zaakceptowany przez Wynajmującego, Najemca zapłaci Wynajmującemu karę umowną w wysokości trzykrotności czynszu miesięcznego brutto określonego umową- w terminie 7 dni od dnia wezwania do zapłaty. W takiej sytuacji Wynajmującemu przysługiwać będzie nadto prawo rozwiązania niniejszej umowy ze skutkiem natychmiastowym, jak również, bez uszczerbku dla roszczenia o zapłatę kary umownej, prawo żądania przywrócenia stanu poprzedniego na koszt i ryzyko Najemcy.
- Najemcy z tytułu modernizacji wystroju i aranżacji wnętrza nie będzie przysługiwało
jakiekolwiek roszczenie wobec Wynajmującego o zwrot nakładów.
- Przeprowadzenie jakichkolwiek innych prac, wykraczających poza drobne naprawy lub
stanowiących modernizację wystroju i aranżacji, wymaga każdorazowej zgody Wynajmującego, zawartej na piśmie. Przed przystąpieniem do wykonywania takowych robót Strony pisemnie określą warunki przeprowadzenia prac, w szczególności określą kosztorys, sposób i termin wykonania oraz zasady zwrotu poniesionych nakładów.
- W sytuacji, gdy Najemca przystąpi do wykonywania lub wykona prace, o których mowa w
ustępie poprzedzającym bez zgody Wynajmującego lub prace wykona z naruszeniem ustaleń Stron, Najemca zapłaci Wynajmującemu karę umowną w wysokości dwunastokrotności czynszu miesięcznego brutto określonego umową- w terminie 7 dni od dnia wezwania do zapłaty. W takiej sytuacji Wynajmującemu przysługiwać będzie nadto prawo rozwiązania niniejszej umowy ze skutkiem natychmiastowym, jak również, bez uszczerbku dla roszczenia o zapłatę kary umownej, prawo żądania przywrócenia stanu poprzedniego na koszt i ryzyko Najemcy. Najemcy nie będzie również w takim wypadku przysługiwało roszczenie o zwrot nakładów.
6. Najemca we własnym zakresie wyposaży przedmiot najmu w sprzęt i meble niezbędne do
prowadzenia działalności gospodarczej. Wszystkie materiały będą posiadać stosowne
certyfikaty i spełniać wymagania sanitarne i techniczne prawem przewidziane.
§ 4
- Najemca zobowiązuje się w wynajmowanym lokalu prowadzić działalność gastronomiczną we własnym imieniu oraz na własny koszt.
- Najemca zobowiązuje się prowadzić działalność gastronomiczną codziennie w godzinach 8-17 od poniedziałku do piątku oraz w soboty i niedziele w godz. 8-15 w terminach zajęć dla studentów niestacjonarnych. Najemca zobowiązuje się zabezpieczyć obsługę gastronomiczną konferencji, zjazdów, cateringów itp. organizowanych przez Wynajmującego w budynku przy ul.Podchorążych 2 w Krakowie, również w czasie wykraczającym poza termin ustalony w zdaniu poprzedzającym. Najemca oświadcza, że działalność w tym zakresie będzie jego działalnością priorytetową.
- Pod pojęciem działalności gastronomicznej rozumie się sprzedaż posiłków w zakresie zezwolonym przez Sanepid. W pozostałym zakresie produkcja prowadzona będzie z półproduktów dowożonych na miejsce z kuchni głównej Najemcy zlokalizowanej na terenie Krakowa, a także sprzedaż innych produktów spożywczych , takich jak napoje, gotowe produkty spożywcze itp.
- Najemca nie może prowadzić w wynajmowanym lokalu działalności w sposób sprzeczny
z umową i przeznaczeniem lokalu , a także niezgodnej z interesem Wynajmującego, określonym ustawą o szkolnictwie wyższym. Nadto Najemca zobowiązuje się prowadzić działalność gastronomiczną z zachowaniem warunków sanitarnych.
- Najemca zobowiązuje się, że prowadzona działalność gastronomiczna nie będzie
powodować immisji (w szczególności w zakresie zapachów i dźwięku) wobec pozostałej
części budynku przy ulicy Podchorążych 2 w sposób przekraczający przyjęte zwyczaje.
W przypadku, gdyby prowadzona działalność stała się uciążliwa dla Wynajmującego,
Wynajmujący ma prawo żądać, wyznaczając Najemcy odpowiedni termin, bądź
ograniczenia działalności bądź dostosowania technicznego (na koszt i ryzyko Najemcy),
w szczególności poprzez montaż odpowiednich urządzeń. W przypadku, gdyby Najemca
nie uczynił zadość żądaniu, Wynajmujący ma prawo wypowiedzieć niniejszą umowę z
zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia, na koniec miesiąca
kalendarzowego.
6. Najemca zobowiązuje się zatrudniać osoby przygotowujące posiłki oraz obsługujące bufet
na umowę o pracę.
§ 5
1. Z tytułu najmu Wynajmujący Najemca będzie uiszczał na rzecz Wynajmującego czynsz
wraz z kosztami ogrzewania pomieszczeń, usuwania nieczystości stałych oraz opłat za
media ( energia elektryczna, woda zimna i ciepła- wyliczane na podstawie wskazań
liczników),wywozu odpadów kuchennych, a także korzystania z telefonu na podstawie
bilingu rozmów.
Czynsz miesięczny w wysokości ……. zł netto (słownie: ) powiększony zostanie o obowiązującą stawkę podatku VAT. Na Najemcę zostaną zrefakturowane koszty mediów, tj. zużycia energii elektrycznej, wody, korzystania z telefonu, wywozu odpadów kuchennych, które stały się znane do dnia wystawienia faktury.
- Faktura z tego tytułu wystawiona zostanie do 15 dnia danego miesiąca, z terminem płatności 14 dni od daty wystawienia faktury wraz z załączoną specyfikacją potwierdzającą kwotę wyliczonych mediów
- Z tytułu opóźnienia w zapłacie Wynajmujący ma prawo domagać się od Najemcy zapłaty
odsetek maksymalnych, dozwolonych przez prawo.
§ 6
1. Umowa została zawarta na czas oznaczony od dnia ….. roku do dnia ….. roku.
2. Z chwilą zakończenia stosunku najmu, Najemca opróżni wszystkie pomieszczenia
stanowiące własność Wynajmującego oraz wyda je w stanie wolnym i
nie pogorszonym ponad zwykłe zużycie, na podstawie protokołu zdawczo –
odbiorczego.
3. W przypadku, gdy Najemca nie wyda Wynajmującego przedmiotu najmu zgodnie z
ustępem poprzedzającym, Wynajmującemu przysługiwać będzie odszkodowanie w
wysokości podwójnej stawki czynszu miesięcznego za każdy miesiąc korzystania
z przedmiotu najmu przez Najemcę.
§ 7
1. Umowa może być rozwiązana w każdym czasie w trybie porozumienia stron.
2. Umowa może być rozwiązana przez Wynajmującego z ważnych przyczyn z zachowaniem
miesięcznego okresu wypowiedzenia ze skutkiem na koniec miesiąca kalendarzowego.
Przez ważne przyczyny, poza przypadkiem określonym w § 4 ust. 5, rozumie się także:
a) zaleganie przez Najemcę z zapłatą jakiejkolwiek części czynszu lub innych opłat
określonych umową przez okres co najmniej dwóch miesięcy;
b) prowadzenie działalność gastronomicznej w sposób naruszający zasady określone w § 4
ust. 2- 4 Umowy, pomimo pisemnego wezwania do należytego wykonywania Umowy w
tym względzie;
c) w inny sposób będzie naruszał obowiązki wynikające z Umowy.
3. Wynajmujący może wypowiedzieć niniejszą Umowę ze skutkiem natychmiastowym, poza
przypadkami określonymi w § 3 ust. 2 i 5, także wówczas, gdy Najemca naruszy
zobowiązanie określone w § 1 ust. 4 lub gdy właściwy organ publiczny nakaże
wstrzymanie działalności gastronomicznej przez Najemcę.
§ 8
- Wszelkie zmiany niniejszej umowy wymagają formy pisemnej pod rygorem nieważności.
- W sprawach nieuregulowanych niniejszą umową zastosowanie mają przepisy Kodeksu Cywilnego, a ewentualne spory rozstrzygać sąd rejonowy właściwy dla siedziby Wynajmującego.
- Wszelkie opłaty skarbowe z tytułu niniejszej umowy obciążają Najemcę.
§ 9
Umowę spisano w 3-ch jednobrzmiących egzemplarzach, dwa dla Wynajmującego jeden
dla Najemcy.
NAJEMCA : WYNAJMUJĄCY:
R e k t o r
Prof. dr hab. Kazimierz Karolczak
Wytworzył: Kanclerz mgr Małgorzata Grzelewska
Opublikował w BIP: Aneta Wojcik
Data opublikowania: 23.10.2017 09:39